25 Ağustos 2007 Cumartesi

Hangi tip siteler para kazabilir?

Para kazanmak istiyorsanız, bu piyasada size kimin para verebilceğini bilmek zorundasınız. Çünkü Google Adsense'in ödediği tıklama başına para sabit bir ücret değil. Alacağınız para reklam verenin önerdiği para ile oratılı. Yani bir reklam veren Google'a reklam verdiğinde tıklama başına max ne kadar verebileceğini belirtiyor ve eğer sizin sitenizden bu reklam verene bir tıklama olursa Google komisyon olarak belli bir oranı (bu oran açıklanmıyor ama %60 civarı olduğu tahmin ediliyor) kendi hesabına aktarıp size kalanını veriyor.

Sorun o zaman "kim daha fazla para veriyor?" sorununa dönüşmeye başladı. Buradan sonra maddeleyerek adım adım nasıl daha fazla para kazanan bir site yaparsınıza bir giriş yapacağım:
  • Site dili: Site dili kazancınızca etkili çünkü sitenizde çıkacak reklamlar o dilde reklam verenlerden olacak. O zaman önce sorgulamamız gereken Adsense sizin kullandığınız dilin piyasası tarafından rağbet gören bir program mı? Cevap İngilizce için "Evet" Türkçe için ise yeni yeni "Evet" olmaya başlıyor diyebiliriz. Oldukça fazla kişiden duyduğumu belirtmem lazımki Türkçe siteler fazla kazandırmıyor. Bazı spesifik konularda İngilizce kapsamlı siteler yaparsanız tıklama başına 10 dolar bile alabilirsiniz ama Türkiye'de 50 centten fazla veren olduğunu sanmıyorum.
  • Site İçeriği: Bu noktada yoğunlaşmanız iyi bir adım olur. İçerikten kast ettiğim kaç sayfa, kaç satır yazı olduğu değil! Ne oranda orijinal ve kopyala/yapıştır olmayan içeriğinizin olduğu. Yani eğer kendiniz yazarsanız Google buna değer verecek ve daha pahalı reklamların sitenizde çıkmasını sağlayacaktır. İçeriğinizi yazarken mutlaka hedef kelimlerinizin sürekli paragraf içerisinde geçmesine özen gösterin. title, h1 taglarını mutlaka kullanın. Resime, animasyona değil yazıya öncelik veren bir site yapın. Dizaynı sade tutun: CSS öğrenin!
  • Site Cinsi: Ne tür bir siteniz var? Blog, forum, ya da bilgi sitesi? Uzun süreye yayılan (yaklaşık 3 sene) tebrübelerin gösterdiğine göre 3 çeşit para kazanan site var:
    1. Ticari Siteler: para kazanmaları doğal, bir ürün satıyorlar.
    2. Bilgi Vermek Üzere Hazırlanmış Siteler
    3. Tek bir konu hakkında iyi içeriğe sahip olan bloglar.
  • Site Trafiği: Matematiğin en basit kanunu: doğru orantı. Ne kadar fazla gösterim o kadar fazla para. Trafiği optimum noktaya getirmek için uğraşmalısınız.
Tüm Adsense sitelerinde verilen öğütlerle kapatmak istiyorum: İyi içerik ve sık sık sitenizi optimize edilmiş bilgi ile güncelleme yapmak sizi başarıya götüren ilk adımlardan olacak.

Hiç yorum yok: